Oracle Consulting Oracle Training Development

Remote DBA

Remote DBA Plans  

Remote DBA Service

Remote DBA RAC

   
Remote DBA Oracle Home
Remote DBA Oracle Training
Remote DBA SQL Tuning Consulting
Remote DBA Oracle Tuning Consulting
Remote DBA Data Warehouse Consulting
Remote DBA Oracle Project Management
Remote DBA Oracle Security Assessment
Remote DBA Unix Consulting
Burleson Books
Burleson Articles
Burleson Web Courses
Burleson Qualifications
Oracle Links
Remote DBA Oracle Monitoring
Remote DBA Support Benefits
Remote DBA Plans & Prices
Our Automation Strategy
What We Monitor
Oracle Apps Support
Print Our Brochure
Contact Us (e-mail)
Oracle Job Opportunities
Oracle Consulting Prices





   

 

 

 

Remote DBA services

Remote DBA Support

Remote DBA RAC

Remote DBA Reasons

Remote Oracle Tuning

Remote DBA Links

Oracle DBA Support

Oracle DBA Forum

Oracle Disaster

Oracle Training

Oracle Tuning

Oracle Training

 Remote DBA SQL Server

Remote MSSQL Consulting

Oracle DBA Hosting

Oracle License Negotiation

 

 


 

 

 

        
 

     Oracle OCP test Quiz


 

Question:

1. Which of the following events would not be a good candidate for a pager alert?

A. Tablespace is growing beyond 95% full.

B. Buffer hit ratio is at 65%

C. A table has reached maximum extents.

D. The redo log file system is at 95% full.

Correct Answer:

The correct answer is B. Buffer hit ratio is at 65%.

Explanation:

The correct answer is B. Buffer hit ratio is at 65%. This is because the remedy is increasing db_block_buffers, and this cannot be done without stopping and re-starting the database.  Which of the following events would not be a good candidate for a pager alert?  A, C, and D are incorrect because these are excellent opportunities to fix a looming problem before the database experiences a problem.


 

Question:

2. Which of the following is not a function of the event manager window of the OEM console?

A. Defining events and thresholds.

B. Defining corrective actions for alerts.

C.  Associating events with remote databases.

D. defining a new index for a table.

Correct Answer:

D. defining a new index for a table.

Explanation:

The correct answer is D. Defining a new index for a table. Which of the following is not a function of the event manager window of the OEM console?  A is incorrect because event definition is a major function of the event manager.  B is incorrect because corrective actions are an option within the event manager.  C is incorrect because


 

Question:

3. Which statement is false about the intelligent agent?

A. You must define one agent for each remote database on your server.

B. The agent runs as an independent server process on each remote node.

C. The agent can be used to facilitate job scheduling through the OEM console job schedule window.

D. The agent uses the SNMP protocol to communicate with the OEM console.

Correct Answer:

A. You must define one agent for each remote database on your server.

Explanation:

The correct answer is A. You must define one agent for each remote database on your server. Which statement is false about the intelligent agent?  B is incorrect because the agent is indeed an independent server process. C is incorrect because agents are used for job scheduling.  D is incorrect because agents use SNMP to communicate with the OEM console.


 

Question:

4. Prior to the OEM console, the Remote DBAs continued to perform the OEM functions.  Which tool is not an alternative to OEM functionality?

A. Using the UNIX crontab to schedule database maintenance

B. Using Unix mail to send the Remote DBA alerts about database problems

C. Using Schema manager to display the database tables names.

D. Using SQL*Plus to start and stop the database.

Correct Answer:

D. Using SQL*Plus to start and stop the database.

Explanation:

The correct answer is D, Using SQL*Plus to start and stop the database.  This is because SQL*Plus cannot issue “startup” or “shutdown” commands. Prior to the OEM console, the Remote DBA’s continued to perform the OEM functions.  Which tool is not an alternative to OEM functionality? A is incorrect because the Unix crontab is a very good non-centralized job scheduler for Oracle.  B is incorrect because Unix mail has been used for year to send alerts to Remote DBA’s.  C is incorrect because the Schema Manager is almost identical in functionality to the OEM navigator window. 


 

Question:

5. Which is not a function available from the OEM console?

A. Maintaining the Oracle*Net topology

B.  Displaying the indexes for a table

C. Displaying a list of databases

D. Displaying a list of all maintenance tasks.

Correct Answer:

A. Maintaining the Oracle*Net topology

Explanation:

The correct answer is A, maintaining the Oracle*Net topology.  This is because the Oracle*Net assistant the Oracle*Net Easy are used for these tasks. Which is not a function available from the OEM console? B is incorrect because indexes can be displayed from the navigator.  C is incorrect because a list of database is available from the navigator.  D is incorrect because lists of maintenance tasks can be displayed in the job scheduler.


 

 

Question:

6.  Which is false about the ops$ Oracle user?

A. ops$ allows Oracle users to connect from PC clients without supplying a password.

B. ops$ was used before Oracle supported the “identified externally” clause.

C. ops$ allows OS authentication from any UNIX Oracle*Net client.

D. ops$ requires that the os_authent_prefix be set in the init.ora.

Correct Answer:

A. ops$ allows Oracle users to connect from PC clients without supplying a password.

Explanation:

The correct answer is A. ops$ allows Oracle users to connect from PC clients without supplying a password. Which is false about the ops$ Oracle user?  B is incorrect because ops$ did precede external identification.  C is incorrect because ops$ does allow OS authentication from UNIX, just like external identification.  D is incorrect because the os_authent_prefix must be set to ops$.


 

Question:

7. How would you define an Oracle user who wants OS authentication on the server, but wants also to connect from a PC client?

A.  create user fred identified externally;

B. create use fred identified by ops$.

C create user ops$fred identified externally.

D. create user ops$fred identified by fredpass;

Correct Answer:

D. create user ops$fred identified by fredpass;

Explanation:

The correct answer is D. create user ops$fred identified by fredpass;. How would you define an Oracle user who wants OS authentication on the server, but wants also to connect from a PC client? A and C are incorrect because all Oracle*Net PC clients cannot allow connections from externally identified users.  B is incorrect because it is silly.


 

Question:

8.  If you want to completely disable OS password authentication, which init.ora parameters values would you choose?

A. os_authent_prefix=””

B. remote_os_authent=false

C. remote_os_authent=true

D. os_authent_prefix=”ops$”

Correct Answer:

B. remote_os_authent=false

Explanation:

The correct answer is B. remote_os_authent=false. If you want to completely disable OS password authentication, which init.ora parameters values would you choose?  A and D are incorrect because os_authent_prefix does not control external access.  C is incorrect because a value of “true” will enable access, not disable it.


 

Question:

9. Which is false about the IDENTIFIED EXTERNALLY clause?

A.  Remote users that have external identification will be able to connect to the local database regardless of any init.ora settings.

B. UNIX users with external identification may connect to SQL*Plus without either a user ID or a password.

C. External users are not allowed to have an Oracle password, and cannot connect via PC GUI tools such as Oracle*Net Assistant.

D. External users have fewer passwords to remember.

Correct Answer:

A.  Remote users that have external identification will be able to connect to the local database regardless of any local init.ora settings.

Explanation:

The correct answer is A.  Remote users that have external identification will be able to connect to the local database regardless of any local init.ora settings. Which is false about the IDENTIFIED EXTERNALLY clause?  B is incorrect because external ID’s are gathered from UNIX.  C is incorrect because external users cannot use Oracle*Net assistant.  D is incorrect because it is true that externally identified user have less passwords to remember.


 

Question:

10.  Which is not a feature of the Advanced Networking Option?

A. The use of third-party security tools such as Kerberos.

B. The use of data encryption.

C. The remote validation of Oracle*Net user password.

D. The use of single user sign-on. 

Correct Answer:

C. The remote validation of Oracle*Net user password.

Explanation:

The correct answer is C. The remote validation of Oracle*Net user password. Which is not a feature of the Advanced Networking Option?  A is incorrect because third-party tools are used for encryption.  B is incorrect because data encryption is the most important feature of the advanced networking option.  D is incorrect because advanced networking can enforce single sign-on.


 

Question:

11. Which Oracle*Net parameter file would not contain information for the Advanced Networking Option?

A. init.ora

B. listener.ora

C. sqlnet.ora

D. tnsnames.ora

Correct Answer:

D. tnsnames.ora

Explanation:

The correct answer id D. tnsnames.ora. Which Oracle*Net parameter file would not contain information for the Advanced Networking Option?  A is incorrect because the init.ora parameter remote_os_authent must be set to false.  B is incorrect because the listener.ora needs SQLNET.AUTHENTICATION_SERVICES=(NONE).  C is incorrect because the SQLNET.AUTHENTICATION_SERVICES parameter must be set.


 

Question:

12.  Which is not a possible security exposure within Oracle*Net?1

A. Public database links.

B. Granting access on remote tables to “public”.

C. Using the ops$ user prefix.

D. Connecting to SQL*Plus with your user ID and password on the command line.

Correct Answer:

C. Using the ops$ user prefix.

Explanation:

The correct answer is C. Using the ops$ user prefix. Which is not a possible security exposure within Oracle*Net?  A is incorrect because public database links can use used by anyone who knows the link name.  B is incorrect because public tables can be viewed by all database links.  D is incorrect because ops$ users can be supplied with a password.


 

Question:

13. Which is not a reason why Oracle requires a password for remote PC-based Oracle*Net clients, but not for UNIX-based Oracle*Net clients?

A. Because there are not user ID’s within Windows 98 clients.

B. Because PC’s are subject to hacking by unauthorized users.

C. Because Windows NT allows the administrator to create “imposters” to connect to Oracle.

D. Because ops$ prefixes are not supported by any of the Oracle PC GUI tools.

Correct Answer:

D. Because ops$ prefixes are not supported by any of the Oracle PC GUI tools.

Explanation:

The correct answer is D. Because ops$ prefixes are not supported by any of the Oracle PC GUI tools. Which is not a reason why Oracle requires a password for remote PC-based Oracle*Net clients, but not for UNIX-based Oracle*Net clients?  A is incorrect because it is true that Windows 98 does not have USER ID’s, and hence no OS level authentication.  B is incorrect because PC’s can easily be “hacked”.  C is incorrect because Windows NT administrators could gain access to an entire enterprise if they created “imposter” Oracle ID’s.


 

 

Question:

14. Which is not an advantage of an externally identified user?

A. Fewer Oracle passwords to remember.

B. Password checking by both the OS and by Oracle.

C. Better management of password security

D. No requirement to specify either the Oracle ID or the password.

Correct Answer:

B. Password checking by both the OS and by Oracle.

Explanation:

The correct answer is B. Password checking by both the OS and by Oracle. Which is not an advantage of an externally identified user?  A is incorrect because external identification does mean that there will be fewer passwords since they only exist within UNIX.  C is incorrect because UNIX will manage all passwords, and they will not be duplicated within Oracle.  D is incorrect because an externally identified does not have to specify either their user ID or a password when entering an Oracle utility such as SQL*Plus.



 

     

Remote DBA Service
 

Oracle Tuning Book

Advance SQL Tuning Book 

BC Oracle support

Oracle books by Rampant

Oracle monitoring software

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BC Remote Oracle Support

Remote DBA

Remote DBA Services

Copyright © 1996 -  2013 by Burleson. All rights reserved.

Oracle® is the registered trademark of Oracle Corporation.